Preventieve maatregelen

Preventieve maatregelen

Preventieve maatregelen

Toxoplasmose (of kattenziekte)

Toxoplasmose is een parasiet in de uitwerpselen van katten, maar kan ook voorkomen in rauw vlees, groenten en fruit. Indien je voor de eerste maal besmet wordt tijdens de zwangerschap, kunnen hierdoor aangeboren afwijkingen bij de baby ontstaan. Daarom wordt er door middel van een bloedonderzoek nagegaan of je de ziekte al heeft doorgemaakt.

Is dit niet het geval, dan neemt je best enkele voorzorgsmaatregelen in acht om een besmetting te voorkomen: Je eet best geen rauw vlees (bv. Filet americain, carpaccio, …). Goed gebakken, gekookt of gerookt vlees en charcuterie vormen geen probleem.

Eet enkel rauwe groenten als je weet dat ze goed gewassen zijn. Was ze eventueel nog een keer extra. Als je in contact komt met katten, was dan zeker goed de handen voor je voedingsmiddelen aanraakt.

De kattenbak ververs je best met handschoenen of je laat iemand anders het doen.

In de tuin werkt je best met handschoenen aan.

Een bloedonderzoek voor toxoplasmose wordt maximaal tweemaal in de zwangerschap terugbetaald. Meestal wordt de eerste controle uitgevoerd in het eerste trimester van de zwangerschap. Indien je toxoplasmose nog niet heeft doorgemaakt controleren we dit nogmaals met de suikertest.

Wanneer je toxoplasmose hebt doorgemaakt in het eerste trimester van de zwangerschap starten we met antibiotica en raden we een vruchtwaterpunctie aan op 18 weken. Indien je later in de zwangerschap toxoplasmose doormaakt starten we eveneens met antibiotica en kunnen we een vruchtwaterpunctie uitvoeren 6 weken na vaststellen van de infectie.

CMV (cytomegalovirus)

Wanneer je tijdens de zwangerschap voor de eerste maal besmet wordt met CMV, kunnen hierdoor aangeboren afwijkingen (doofheid, mentale retardatie) bij de baby ontstaan.

Wanneer iemand besmet is met CMV, wordt het virus in alle lichaamsvochten aangetroffen (bloed, urine, speeksel, tranen, moedermelk, …). Overdracht gebeurt via rechtstreeks contact met deze lichaamsvochten.

Zuigelingen, kleuters en jongeren zijn dus risicogroepen. Vaak treden dus ook besmettingen op in het eigen gezin, van kind op zwangere mama. Probeer goed de handen te wassen na elk contact met je kind, dit gedurende de hele zwangerschap. Ook na het aanraken van bestek of speelgoed wordt er aangeraden de handen te wassen.

Een bepaling van CMV in de zwangerschap wordt niet terugbetaald. We adviseren daarom om je antistoffen reeds voor de zwangerschap te laten bepalen, en éénmalig te laten controleren tijdens de zwangerschap tussen 12 en 16 weken. De eigen kost voor een bepaling tijdens de zwangerschap bedraagt 18 euro.

Indien er rond het moment van bevruchting of in het eerste trimester van de zwangerschap een infectie vermoed wordt, kan een vruchtwaterpunctie verricht worden op 21 weken zwangerschapsduur. Bij bevestiging van een zeer vroege infectie kan dit soms al vanaf 18 weken.

Listeria

Besmetting met de listeria bacterie kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby en vroeggeboorte.

Je vermijdt best het eten van Franse schimmelkaas en huisgemaakte paté. De bacterie kan ook voorkomen in niet-gepasteuriseerde melk.

Salmonella

De salmonella-bacterie kan maag- en darmproblemen veroorzaken, die bij een zwangere vrouw vroegtijdige contracties van de baarmoeder kunnen veroorzaken. Daarom wordt het eten van rauwe eieren en onvoldoende gekookte schaal- en schelpdieren afgeraden.